dilluns, 18 de novembre del 2013

Un (I+U) x V de la UTE


L'Unitat Terapèutica Educativa, més coneguda com a UTE, és el que hem pogut coneixer molts de nosaltres com alguna cosa innovadora, desconeguda i alternativa a la presó avui a l'aula.

El concepte de presó, la idea del internament, la privacitat de la llibertat.. i totes les idees que a molts de nosaltres ens venen al cap quan pensem amb una institució totalitzadora com és una presó, sempre m'ha donat molt a pensar i mai hi he acabat de veure el sentit a aïllar aquelles persones que la societat mateixa genera i que anomena com a delinqüents, violents, agressors...

Sovint penso que si la societat creu en les presons , és perquè té la necessitat de diferènciar als bons i als dolents, i sobretot creure i marcar que ún està a la banda dels bons i que per tant "té dret a la llibertat", i l'altre no .
Però realment, com bé hem esmentat avui a classe amb el llibre de Idoya Ronzón : La libertat está dentro. Histórias des de la cárcel. Una equivocació, una situació que et condueix a una decisió errònia la pot tenir tothom, un dia potser és algú proper o fins i tot nosaltres, els que ens veiem en aquestes situacions.

La UTE doncs, s'ha convertit en una alternativa a la presó ja que demostra que la reinserció és possible si treballem conjuntament i cooperativament entre els reclusos i funcionaris.

Avui a classe també se'ns ha mostrat una nova manera de valorar les nostres necessitats: la ( I + U) x V , Important , Urgent i Viable. Com també hem pogut veure que no només podem fer servir aquesta tècnica per valorar les nostres necesstats sinó també a altres espais futurs amb els que treballem. En aquest cas elaborarem el IUV de la UTE del Centre Penitenciàri de Vallbona.

Des del meu punt de vista la UTE és un gran avenç pel món penitenciari sovint massa estancat en les pràctiques i espais tradicionals i del passat, però tot i així crec que encara podem trobar mancances o aspectes que es poden canviar per tenir una acció socieducativa més àmplia, com per exemple:

- Fer extensible aquesta alternativa a la presó a altres centres penitenciàris, ja que actualment presons determinades i escasses tenen aquest mòdul.

- Incloure en el projecte el treball de les relacions de parella. Els interns que entren en aquest mòdul venen d'altres en els quals no tenien cap contacte amb les dones, i en canvi en aquest conviuen en un espai conjunt i com a persones que sóm és possible que tinguem més afinitats amb certes persones. Però a la UTE està prohibit que els interns tinguin relacions amoroses o sexuals, cosa que em sorprèn i que trobo que es podria fer un bon treball al respecte.

- Tot i que és un espai alternatiu, trobo que encara hi ha aspectes en l'espai físic que es podrien millorar. No hi ha portes tancades i els interns tenen el control, però les finestres continuen tenint reixes, i això impedeix que el intern es senti enreixat. Cal que l'espai tingui més caliu, sigui més humà.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada